top of page
Search
  • drustvoargument

Zdrav duh v kulturnem telesu, 4. srečanje: Evropski film v. Hollywood

Na četrtem srečanju smo se pogovarjali o filmski industriji in o različnih kulturnih politikah. Predvsem smo primerjali evropsko filmsko industrijo, ki jo v večini držav močno podpira država, in ameriško filmsko industrijo, ki je pretežno tržno usmerjena (vsaj mainstream scena).


Ugotovili smo, da se kultura, prilagojena tržnim razmeram in kultura, ki se viha predvsem po nekakšnih lastnih opredelitvah kvalitete, močno razlikujeta: slednja bo poleg gledanosti in popularnosti gledala tudi na lastne koncepte kvalitete in iskala nek svoj specifičen smoter. Strinjali smo se, da ima razvoj "scene" in izvirnih konceptov, trendov, simbolov, in podobno. svojo vrednost, zaradi katere je vredno vlagati vanjo. Pri tem se nam zdi ključno, da se razvija ne samo film, pač pa tudi sama scena, kar pomeni, da morajo filmarji oblikovati določeno skupnost.


Vseeno pa ne moremo mimo dejstva, da so filmi (skupaj z glasbo, denimo), eden izmed najpopularnejših medijev. Prav tako so (zopet: podobno kot glasba) izredno transnacionalni, kar pomeni, da predstavljajo najpopularnejši filmi skupno referenčno točko za cel svet. To pomeni več stvari. Prvič, globalizirana filmska industrija na tak način izgubi še nekolikanj več avtentičosti, ker se trudi zadovoljiti svetovno občinstvo in išče skupni imenovalec. Po drugi strani pa to otežuje razvoj tržno orientirane filmske industrije drugod, torej zunaj centra (Hollywood). Zdi se nam, da je zato finančna podpora filmu še toliko bolj pomembna: če država želi kultivirati lokalno kulturo s svojo lokalno simboliko, kulturnimi referencami, ipd. je to skoraj nuja.


Toda tudi sama ureditev industrije ima posledice za celotno družbo. Pogovarjali smo se o vplivu filmske industrije na razna družbena vprašanja, tako na ravni same vsebine (recimo ustvarjanje filmov z več ženskimi protagonisti) kot tudi na ravni same industrije (kampanja #metoo). Zaključili smo, da je filmska industrija pomembna, da pa bi morala kulturna politika pri določenih vprašanjih (spolna reprezentacija, ipd.) igrati bolj aktivno in spodbujevalno vlogo.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Zaključek projekta

Z javno debato 10.6. in pohodom 11.6. se je zaključil projekt Zdrav duh v kulturnem telesu. Ob koncu projekta smo malo žalostni - in zelo zadovoljni z njegovim uspehom. Na javni debati se je retorično

Poročilo 14. delavnice

Na 14. delavnici smo se ukvarjali s pripravo na javno debato. Izbrana tema je bilo vprašanje radijskih kvot za glasbo. Z udeleženci smo se ločili na dve različni skupini in se pripravljali na debato.

Napoved javne razprave in zadnjega pohoda

V petek 10.6. se bo ob 14:15 na Gimnaziji Bežigrad zgodila javna razprava na temo radijskih kvot! Se vidimo v predavalnici! V soboto 11.6. se bo dopoldne odvil zadnji pohod, tokrat po PST. Prijave zbi

bottom of page