top of page
Search
  • drustvoargument

Zdrav duh v kulturnem telesu, 5. srečanje: kako vidim druge kulture — orientalizem

Na srečanju smo se pogovarjali o odnosu do drugih kultur, predvsem v kontekstu orientalizma in postkolonializma. Pričeli smo s pogovorom o tem, kako pomembno kultura zaznamuje posameznikov pogled na svet, obenem pa, kako arbitrarna in naključna je posamezna kultura. Preko tega smo ugotovili, da je vsak posameznik že po naravi nezaupljiv do drugačnih pogledov na svet in do drugačnega načina življenja. Pogovorili smo se o zgodovini kolonializma in imperializma in pogledali, kako so imperialne in kolonialne sile upravičevale svoje vedenje.


Problem orientalizma je, da se v našem pogledu na druge kulture odražajo problematični predsodki. Poizkusili smo najti primere, ko se takšni predsodki izrazijo tudi v popularni kulturi. Našli smo več primerov, denimo, način kako filmi v seriji Indiana Jones obravnavajo arabski svet - na primer znan izsek iz filma, kjer Indiana Jones ustreli domačina, ki je oborožen zgolj s sabljo, kar je uporabljeno kot moment humorja, češ, domačin ni dovolj dobro oborožen, je zgolj preprost človek, zagledan v tradicijo, ne razume "modernosti". Bolj v splošnem bi kot problematično prepoznali zahodnjaško razumevanje daljnega azijskega vzhoda: v risani seriji Kung fu panda so določeni taoistični koncepti (recimo "či") razumljeni popolnoma narobe in izven konteksta: uporabljeni so kot striparski vzvodi junakove supermoči, kar je popolnoma brez vsake (resne) zveze s taoistično tradicijo.


Ugotovili smo, da je orientalističen pogled globoko ukoreninjen tudi v šolskem sistemu: naš pogled na svet je izrazito evropocentričen, o zgodovini ne-evropskega sveta pa ne izvemo skorajda nič: pri pouku zgodovine, recimo, med obdobjem egipčanske civilizacije in pričetkom imperializma (več tisoč let razlike) o Afriki ne izvemo prav ničesar. Podobno obravnavamo skoraj izključno evropsko književnost, takšno kritiko bi lahko izrekli še za več predmetov.


Očitno je, da izobraževalni sistemi ne dajo dovolj enakomernega poudarka vsem kulturam, kar bi lahko spremenili. Zatorej pozdravljamo vsakršne projekte kulturne politike, ki izobražujejo o ne-evropskih kulturah in pogledih na svet.

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Zaključek projekta

Z javno debato 10.6. in pohodom 11.6. se je zaključil projekt Zdrav duh v kulturnem telesu. Ob koncu projekta smo malo žalostni - in zelo zadovoljni z njegovim uspehom. Na javni debati se je retorično

Poročilo 14. delavnice

Na 14. delavnici smo se ukvarjali s pripravo na javno debato. Izbrana tema je bilo vprašanje radijskih kvot za glasbo. Z udeleženci smo se ločili na dve različni skupini in se pripravljali na debato.

Napoved javne razprave in zadnjega pohoda

V petek 10.6. se bo ob 14:15 na Gimnaziji Bežigrad zgodila javna razprava na temo radijskih kvot! Se vidimo v predavalnici! V soboto 11.6. se bo dopoldne odvil zadnji pohod, tokrat po PST. Prijave zbi

bottom of page