top of page
Search
  • drustvoargument

Zdrav duh v kulturnem telesu - 7. srečanje: Nove umetnosti v digitalnem svetu

Na srečanju smo se pogovarjali o povezavi med medijem in vsebino neke umetniške produkcije. Digitalizacija je spremenila načine, kako konzumiramo razne vsebine, kot je, recimo, glasba, toda obenem so se rodile tudi popolnoma nove vsebine.


Eden najzanimivejših fenomenov digitalne kulture so vsekakor “memi”. Meme je sličica z zabavno vsebino. Po eni strani je nekaj podobnega obstjalo že sto let nazaj; v obliki karikatur, toda memi so vseeno nekaj povsem drugačnega. Prvič, nagovarjajo precej širše teme, niso samo o politiki, pač pa o mnogih aspektih vsakdanjega življenja, ki nikoli niso bili upodobljeni v karikaturah. Drugič, vzpostavljajo svoj lasten jezikovni kod, kar pomeni, da ustvarjajo lastne reference. Tretjič, če je pri karikaturah šlo za enosmeren odnos med risarjem in publiko, navadno bralci časopisa, gre pri ustvarjanju memov za javen proces, kjer publika aktivno sodeluje pri kreaciji vsebine.


Zanimivo nam je bilo, da lahko že v zadnjih nekaj letih v resnici beležimo pravo pravcato zgodovino razvoja memov. Pričelo se je, vsaj kar se tiče udeležencev srečanja, z raznimi digitalnimi verzijami motivacijskih posterjev, potem je šel razvoj v smer raznih spletnih strani namenjenih memom. Danes pa je največ aktivnosti na družbenih omrežjih. Obenem bi lahko že zdaj v memih prepoznavali nek umetnostno-zgodovinski razvoj, vendar smo se odločili, da o tem rajši ne bomo špekulirali, ker bi to terjalo dosti podrobnejšo analizo.


Očitno je, da so memi pomemben medij. Deloma že samo zaradi svoje popularnosti, deloma pa tudi zato, ker mladim omogočajo, da se izražajo, in zato pogosteje obravnavajo teme, ki so blizu naši generaciji. Res pa je, da so memi za lokalno kulturno politiko mimobežnica, predvsem zato, ker njihov obstoj ni neposredno pogojen z obstojem raznih materialnih pogojev, ki bi bili v pristojnosti lokalne kulturne politike; dokler imamo vsi dostop do interneta.


Vseeno pa mislimo, da se bo morala tudi izobrazba kmalu spreminjati in prilagajati v korist novih medijev in novih umetnosti: kulturna pismenost je pomembna ravno zato, da nam omogoča aktivno participacijo v kulturi, kar pomeni, da mora biti prirejena tako, da je čimbolj učinkovita. Zato se nam zdi pomembno, da bi že čimprej pri pouku umetnostne zgodovine v gimnazijah govorili tudi o memih.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Zaključek projekta

Z javno debato 10.6. in pohodom 11.6. se je zaključil projekt Zdrav duh v kulturnem telesu. Ob koncu projekta smo malo žalostni - in zelo zadovoljni z njegovim uspehom. Na javni debati se je retorično

Poročilo 14. delavnice

Na 14. delavnici smo se ukvarjali s pripravo na javno debato. Izbrana tema je bilo vprašanje radijskih kvot za glasbo. Z udeleženci smo se ločili na dve različni skupini in se pripravljali na debato.

Napoved javne razprave in zadnjega pohoda

V petek 10.6. se bo ob 14:15 na Gimnaziji Bežigrad zgodila javna razprava na temo radijskih kvot! Se vidimo v predavalnici! V soboto 11.6. se bo dopoldne odvil zadnji pohod, tokrat po PST. Prijave zbi

bottom of page